Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ha te is kipróbálnád a növényi alapú étrendet

Híreink

Globális változást látunk az étkezési szokásokban. A húsfogyasztás csökken[1] és egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú étrendek iránt. Legyen szó húsmentes hétfőről vagy vegánjanuárról: a húsfogyasztás csökkentésére vagy a vegánná válásra irányuló kezdeményezések napról napra egyre több embert hódítanak meg. A vegánok száma Európában mindössze 4 év alatt 2,6 millióra nőtt, és az európai lakosság 22,9%-a tartja magát flexitáriánusnak[2].

Nyilvánvaló, hogy egyre többen választanak növényi alapú étrendet, és ennek számos oka van. Lássuk, a miérteket!

Környezetvédelmi előny

Tekintettel arra, hogy mennyi információval találkozunk nap, mint nap a teljesen vagy részben növényi alapú étrendre való átállás környezeti előnyeiről, ez az érv a mi listánkon is előkelő helyet kapott. Tudtátok? Európában 10-ből 9 ember változtatott étkezési szokásain a környezeti válság miatt[3]. A tanulmányok szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 70%-át az állatállomány okozza[4]. Több kutatási eredmény is arra ösztönzi az embereket, hogy változtassanak a jelenlegi étrendjükön. Tudtad, hogy több mint 1600 liter vizet használnak fel ahhoz, hogy egy 100 grammos marhahúspogácsa kerüljön a tányérodra? [5]. Ez ugyanannyi vizet jelent, mintha tízszer teletöltenéd a kádat.

Az ehhez hasonló példák segítenek az elhatározásban a növényi alapú étrend felé.

Egészségügyi okok

A flexitáriánus, vegán vagy vegetáriánus étrendet sokan választják egészségügyi okok miatt.

A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia azt állítja, hogy a jól megtervezett, kiegyensúlyozott vegetáriánus és vegán étrend csökkenti bizonyos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, egyes rákos megbetegedések és az elhízás kialakulásának kockázatát[7]. Ez nem csak az alacsonyabb húsfogyasztásnak köszönhető  hanem annak is, hogy ha ilyen étrendet követsz valószínűleg több zöldségfélét, diófélét, hüvelyest eszel, és kevesebb telített zsírsavat viszel be a szervezetedbe.

Íz

A növényi alapú élelmiszerek ízekben gazdagok, ami egyszerűvé teszi az új étrendre való átállást! A Garden Gourmet finom termékek széles skáláját kínálja, amelyek megjelenésükbben, elkészítésükben és ízeikben ismerősek. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy új, izgalmas növényi alapú termékekkel bővítsük portfóliónkat a fogyasztói igényeknek megfelelően.Ezek és még számos más ok is létezik, amelyek téged is motiválhatnak a növényi alapú étrend kipróbálására.  Fedezd fel a növényi alapú étrendet,akár vegán, vegetáriánus, flexitáriánus vagy, vagy akár ha valami újat szeretnél kipróbálni.

Próbáld ki receptjeinket, és fedezd fel milyen ízletesek lehetnek a növényi alapú ételek!

 


[1] https://ec.europa.eu/info/news/eu-agricultural-outlook-2020-30-sustainability-objectives-impact-meat-and-dairy-along-supply-chain-2020-dec-16_en

[2] https://veganz.com/blog/veganz-nutrition-study-2020/

[3] https://ec.europa.eu/spain/news/20191212_Europe-climate-neutral-2050_es

[4] https://www.hsi.org/news-media/european-commission-supports-plant-based-diets-farm-to-fork-strategy/

[5] https://www.mondaycampaigns.org/meatless-monday/benefits

[6] https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4897

[7] https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4897