Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A vegánoktól a flexitáriánusokig

Híreink

A növényi alapú ételek fogyasztásának virágkorát éljük. Sokak növényi alapú ételekhez való viszonya pozitív irányba mozdult el: az európai lakosság 50%-a csökkentette húsfogyasztását[1]. Nőtt az érdeklődés a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és általában a növényi alapú alternatívák iránt. Ez azt is jelenti, hogy jó eséllyel ismersz te is ilyen típusú étrendett folytató embereket. Íme egy gyors útmutató, amellyel megismerheted a különféle étrendek csínját-bínját.

Vegánok

A vegán étrend kizárólag növényi alapú élelmiszerekből áll, például gyümölcsökből, diófélékből, hüvelyesekből, magvakból stb. : A vegánok elhagyják az étrendjükből a tojást, a tejet-és, tejtermékeket, a halat és a húst is, és a legtöbb vegán étrendet folytató ember vegán életmódot is folytat, ami azt jelenti, hogy elkerülik az állati eredetű termékek használatát és elutasítják az állatok kizsákmányolásának minden formáját. Vannak kézenfekvő termékek, például bőrcipők vagy gyapjúruhák, de vannak olyan kevésbé nyilvánvaló termékek is, mint a méz, amelyeket a vegánok nem fogyasztanak.

Vegetáriánusok

A vegetáriánus étrend lehetővé teszi az állati eredetű élelmiszerek, például tejtermékek (lakto-vegetáriánus) vagy tojás (ovovegetáriánus) fogyasztását. A vegetáriánusok kerülik a húst és a tenger gyümölcseit, bár a peszkateriánusok időnként esznek halat. A legtöbb vegetáriánus megengedi a tejtermékeket és a tojást is az étkezésében, így az ovo-lakto-vegetáriánus étrend a leggyakoribb.

Flexitáriánusok

Ott vannak a flexitáriánusok: azoknak az egyre növekvő csoportját, akik érdeklődnek a növényi alapú étrend iránt, de rugalmasan közelítik meg a állati eredetű termékek/élelmiszerek fogyasztását, flexitáriusoknak nevezik. (Ezért a flex a flexitáriánusban). A flexitáriánusok főként vegetáriánus étrendet követnek, de alkalmanként esznek húst vagy halat.

A Garden Gourmet üdvözöl minden különféle étrendet követő “-táriánust” : legyél vegetáriánus, flexitáriánus, fincsi- vagy BBQ-táriánus, nálunk biztos találsz valamilyen finomságot! Vess egy pillantást receptjeinkre, hogy ihletet szerezz ahhoz, amit keresel.


[1] https://www.livekindly.co/half-european-consumers-consciously-cutting-out-meat/